Obserwatorzy

sobota, 20 lipca 2013

konfitura z wiśni i czereśni z kardamonem

Sezon przetworowy u mnie w pełni, bez przerwy w domu słoiczki są napełniane nowymi skarbami na zimę. Ostatnio zrobiłam fajną

KONFITURĘ Z WIŚNI I CZEREŚNI Z KARDAMONEM

Składniki:
500 g czereśni
500 g wiśni
300 g cukru
0,5 łyżeczki kardamonu
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy , drylujemy. Zasypujemy cukrem, kardamonem i  sokiem z cytryny. Odstawiamy na całą noc.
2. Następnego dnia smażymy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową konfiturę przekładamy do słoików, które odstawiamy wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia.



W wiśniowym sadzie 2013

1 komentarz: