Dziś u mnie w domu zapachniało Indiami, garama masal to chyba moja ulubiona mieszanka przypraw. Parę dni temu trafiłam w internecie na świetny wegański przepis na jednym z blogów kulinarnych. Blog w całości dotyczy wegańskiej kuchni, co mnie bardzo ucieszyło, gdyż ostatnio coraz mi bliżej do weganizmu :-)
Przepyszny przepis, który dziś wyprobowałam, jest na pewno nie ostatnim z prezentowanych tam dań.
CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
0,5 kg szpinaku
2 duże pomidory
2-3 łyżki koncentrayu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garama masal
0,5 łyżeczki chili
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namaczamy na całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
2. Cebule podsmażamy z chilii na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej świeży szpinak i delikatnie podlewamy wodą. Dusimy około 3 min.
3. Do szpinaku i cebuli dodajemy soczewicę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy, dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 6-7 min.
4. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem przez 5 min.
W składnikach chodzi o 1 szklankę suchej soczewicy czy ugotowanej? Ile potrzeba cebuli oraz kiedy dodajemy koncentrat pomidorowy?
OdpowiedzUsuńja daję suchą ciecierzycę. cebulę 1 dużą a koncentrat dodaję przy doprawianiu
Usuń