Obserwatorzy

niedziela, 6 stycznia 2013

soczysta karkówka z czosnkiem i cebulą

Już pewnie nie jeden raz pisałam o tym, że nie mam przekonania do sklepowych wędlin. Nigdy nie jestem do końca pewna co tam zostało dodane. Powiem szczerze, że jestem fanem domowych wędlin, a w szczególności jeśli jeszcze mięso do nich pochodzi ze znanego i sprawdzonego źródła  Od kiedy moi rodzice wyprowadzili się z Warszawy na wieś i mają własną wędzarkę mam jak w raju, a raczej mój S ma, bo ja niezmiennie wege :-) U nas w domu bardzo często sama piekę jakąś wędlinkę. Ostatnio buszując w internecie trafiłam na blog Aleksandry i tam znalazłam świetnie brzmiący przepis na karkówkę. Nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała. No, ale oczywiście musiałam troszkę modyfikacji do niego wnieść. Lubię takie przepisy jeszcze z jednego powodu, zawsze po upieczeniu można po porcjować  zapakować w torebki  i do zamrażalki schować. Zapasy takie są dla mnie niezastąpione, nigdy niespodziewani goście mnie nie zaskakują i zawsze mam coś do zaserwowania. Szczególnie w sezonie motocyklowym w weekend. Niezależnie o której bym zaczęła obiad robić zawsze słyszę pod bramą przygazówkę, bo ktoś znajomych właśnie przejeżdżał i akurat podjechał, żeby zobaczyć czy w domu jesteśmy :-)

SOCZYSTA KARKÓWKA

Składniki:
1,5 kg karkówki
czubata łyżka soli
pieprz
2 łyżki suszonego majeranku
4 gałązki tymianku
2 łyżeczki oregano
5 ziaren jałowca
4-5 ziarenek ziela angielskiego
8-9 ząbków czosnku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
woda

Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy i osuszamy.
2. Do garnka wlewamy wodę, którą następnie solimy tak, aby lekko nas wykręcało po jej spróbowaniu. Wkładamy do niej karkówkę i dodajemy przyprawy, poza czosnkiem granulowanym. Ząbki czosnek obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do karkówki.
3. Karkówkę wraz z marynatą umieszczamy w chłodnym miejscu pod przykryciem na 3-4 dni.
4. Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z marynaty. Jeszcze raz lekko nacieramy ziołami i przyprawami oraz granulowanym czosnkiem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Karkówkę okładamy pokrojoną cebulą i ząbkami czosnku. 
5. Karkówkę pieczemy przez 3,5 h w 120 st C. Na koniec podnosimy temperaturę do 200 st C, rozcinamy rękaw do pieczenia  i podpiekamy jeszcze około 15 min, aby mięso stało nam się chrupiące z wierzchu.



Dla urozmaicenia mojego bloga dodałam nowy gadżet  a mianowicie kalkulator kalorii. Stopniowo będę dodawać go także w starszych postach, mam nadzieję, że dla części z Was okaże się on przydatny . U nas w domu w czasie diety na pewno się przydaje. Zdecydowaliśmy się na dietę 1500 kalorii i teraz dzielnie ustalamy nasze menu. 

Nakarm ZamrażarkęDomowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. pyszna i na kanapki i na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, mięso dwufunkcyjne

      Usuń
  2. ooo takie mięsko to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam, ale radzę się pośpieszyć, bo widzę, że mój S pochłania ja w tępie zaskakującym

      Usuń
  3. Świetny pomysł na zdrowy dodatek do chleba, do tego wiemy co jemy! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na prawdę polecam... warto spróbować

      Usuń
  4. często piekę karczek bo nie mogę patrzeć na ten wędliny w sklepach. polecam taki w piwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dobry pomysł następnym razem z piwem pokombinuję

      Usuń
  5. własne pomysły, do chleba też, są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze wolę takie podać niż ryzykować coś ze sklepu, bo nigdy nie wie się na co się trafi

      Usuń
  6. Bardzo mi sie podoba!

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń