Obserwatorzy

niedziela, 27 stycznia 2013

boczniaki z patelni ze szpinakiem

Od jakiegoś czasu chodziły za mną boczniaki. Kilka razy byłam w sklepie, ale ku mojemu niezadowoleniu nie mogłam ich upolować. Ostatnio się udało i dopiero wtedy uświadomiłam sobie, że nie mam na nie żadnego, ale to żadnego pomysłu. Pomyślałam o panierowanych, a la kotlet schabowy, ale to nie było to ;-(. Przejżałam lodówkę i zamrażarkę i wpadłam na pomysł.. będą

BOCZNIAKI Z PATELNI ZE SZPINAKIEM

Składniki:
25 dag mrożonego szpinaku
1 strąk czerwonej papryki
2 cebule
25 dag boczniaków
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
szczypta chilli

Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Grzyby umyć i pokroić w cienkie paski.
2. Cebulę i paprykę dusimy około 5 na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Po 5 min dodajemy szpinak i dusimy jeszcze przez około 10 min.
3. Grzyby smażymy na pozostałym oleju, aż wytworzony sos całkowicie odparuje. Do boczniaków dodajemy wyciśnięty czosnek . Boczniaki łączymy z warzywami i delikatnie mieszamy. Dodajemy Śmietanę i dusimy jeszcze około 2 min. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę.


Potrawa jest fajna, bo zawsze jak nam zostanie, możemy wpakować ją do woreczków do mrożenia i zamrozić na kolejne dni.

Nakarm Zamrażarkę

2 komentarze:

  1. boczniaki są smaczne, ja robię je w panierce na patelni, polecam te grzybki:)

    OdpowiedzUsuń