Obserwatorzy

niedziela, 20 stycznia 2013

kurczak po amerykańsku według Pascala

Dziś dzień był lekko zalatany. Rano pobiegaliśmy troszkę po Ikei ... ja jak zawsze nakupowałam masę gadżetów  kulinarnych, ale nie tylko. Mam kolejne foremki do ciasta, dwie nowe deski i kilka drobiazgów do mieszkania. Oczywiście planowałam mniejsze zakupy, ale nie mogłam się powstrzymać. Cieszę się, że wczoraj zaplanowałam obiad na dziś, bo spokojnie mogłam szaleć po sklepowych półkach. 
Bardzo rzadko zdarza mi się korzystać z gotowych przepisów, tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuję. Jakiś czas temu znalazłam przepis Pascala na kurczaka po amerykańsku i postanowiłam go wypróbować  Mój szanowny jest wielkim fanem drobiu i zachwycony był takim połączeniem smaków. Teraz już wiem, że będę z pascalowych przepisów korzystać. 

KURCZAK PO AMERYKAŃSKU

Składniki:
8 sztuk podudzi kurczaka

Marynata
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
6 łyżek ketchupu
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
5 cm korzenia imbiru (startego na tarce)

Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i przechowujemy w chłodnym miejscu pod przykryciem przez około 12 godzin. U mnie leżał całą noc w lodówce.
2. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st C przez 60 min. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, żeby skórka stała się chrupiąca. 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takiego kurczaka, cała rodzina się nim zajada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też na stałe do menu wchodzi

      Usuń
    2. jak tak zachwalacie to muszę spróbować:)

      Usuń
    3. koniecznie, zobaczysz, że się nie zawiedziesz

      Usuń