Obserwatorzy

środa, 9 stycznia 2013

labaneya czyli zupa szpinakowa po egipsku

U mnie liczenie kalorii nadal trwa. tym razem na obiad postanowiłam przygotować sobie kolejną zupę. 
W Egipcie zupę tę sporządza się z rośliny należącej do rodziny szpinakowatych. Ja w Polsce zastępuję ją po prostu zwykłym szpinakiem.

ZUPA SZPINAKOWA PO EGIPSKU

Składniki: 
1/2 kg świeżego szpinaku (lub mrożonego)
1 cebula
2- 3 łyżki oleju
1 por
1/2 szklanki ryżu
sól
pieprz
3 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
1. Mrożony szpinak zupełnie rozmrozić. Świeży pokroić w paski.
2. Por wypłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzeń i 2/3 ciemnych liści, głęboko naciąć wzdłuż i wymyć dokładnie, następnie drobno posiekać.
3. Olej wlać do rondla, wsypać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu na jasnozłoty kolor.
4. Włożyć szpinak i ciągle mieszając dusić na małym ogniu przez około 2 min.
5. Dodać posiekany por, razem z ryżem, wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu przez 15-20 min. Zestawić i przestudzić.
6. Jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem, wlewać powoli do ciepłej wody. mieszając podgrzewać przez 2-3 min.


4 komentarze:

  1. muszę wypróbować! takich dan poszukuje, wegetariańskich i niskokalorycznych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa i prosta do zrobienia zupka :)

    OdpowiedzUsuń