Obserwatorzy

czwartek, 27 czerwca 2013

potrawka z ciecierzycy i pieczarek

Dziś wpadam tylko na chwilę, żeby podzielić się z Wami moim przepisem na

POTRAWKĘ Z CIECIERZYCY I PIECZAREK 

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy namoczonej przez noc
15-20 dag pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 szczypty chili
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę gotujemy około 45-50 min, aż będzie miękka
2. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki,paprykę oraz czosnek. Dusimy około 10 min.
4. Dodajemy ciecierzycę, pomidory i koncentrat. Doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze około 25 min.


Ciecierzyca w roli głównej

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cieciorkę w pomidorowych sosach, a kasza to idealny dodatek. Pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem ostatnio wielką fanką kasz wszelkiego rodzaju i staram się je spożywac do wszystkiego co się da :-P

      Usuń
  2. Witaj w mojej ciecierzycowej akcji
    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. pkt. 4 - powinno być dodajemy ciecierzycę zamiast soczewicy :) przepis świetny

    OdpowiedzUsuń