Obserwatorzy

sobota, 22 czerwca 2013

Tofu w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Ostatnimi czasy zakochałam się ponownie w tofu. Przez kilka lat, zapomniałam zupełnie o tym serku, ale dzięki jeden z akcji kulinarnych wrócił on z powrotem do mojego jadłospisu. Tofu ma dla mnie wiele możliwości wykorzystania i stopniowo będę chciała dzielić się z Wami moimi pomysłami, co z tego, przez niektórych uważanego za niesmaczny produkt, można wyczarować. 

TOFU W SOSIE PECZARKOWO-ŚMIETANOWYM

Składniki:
1 tofu
1 średnia cebula
15 dag pieczarek
20 ml białego wina
250 ml śmietany
sól, pieprz, słodka papryka
sok z połowy cytryny
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Dodać pokrojone pieczarki i chwilkę dusić. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę tofu, dodać przyprawy, białe wino, sok z cytryny i czosnek i dusić pod przykryciem przez około 10 min.
3. Dodać śmietanę i chwilkę jeszcze poddusić dość często mieszając.

1 komentarz: