Obserwatorzy

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pikantna konfitura truskawkowa z imbirem i rumem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury, w tym roku postanowiłam zrobić konfiturę, na którą przepis znalazłam już rok temu, ale jakoś nie udało mi się w zeszłym roku jej popełnić. Niestety nie pamiętam skąd mam przepis, ale wart jest podzielenia się z Wami

KONFITURA Z TRUSKAWKAMI, IMBIREM I RUMEM

Składniki:
1 kg truskawek
0,5 kg cukru żelującego
2 łyżeczki imbiru
200 ml rumu

Sposób przygotowania:
1. Truskawki kroimy na kawałki. Imbirem wymieszanym z cukrem zasypujemy truskawki, mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc.
2. Łyżką cedzakową wyjmujemy truskawki. Sok zlewamy do rondla, dodajemy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut
3. Truskawki wrzucamy do gotowego syropu i mieszamy. Zdejmujemy powstałą pianę i smażymy całość, aż zgęstnieje.
4. Całość przekładamy do słoików, zakręcamy i jeszcze gorące odstawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.




Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz: