Już nie raz pisałam o tym, że nie mam przekonania do wysokoprzetworzonej żywności. Uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba i bardzo często je przygotowuję. Ostatnio zrobiłam sobie
PASTĘ KANAPKOWĄ Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki:
200 g białej fasoli
0,5 papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
2 łyżeczki siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Papryczkę pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać troszkę wody.
bardzo apetycznie wygląda, pastę zazwyczaj robię z ryby twarożku albo jajek, chętnie wypróbuję w domu z fasoli:)
OdpowiedzUsuńpolecam jak najbardziej, ja robię bardzo często różne pasty kanapkowe.. z twraożku, jajek też ale z makreli nie... ja nie jem mięsa a mój szanowny nie przepada za rybami
UsuńI ja muszę się wziąć za zrobienie takiej :)
OdpowiedzUsuń