Obserwatorzy

czwartek, 7 lutego 2013

Pieczony kurczak

Ostatnio dorwało mnie jakieś choróbsko i nie miałam siły kombinować w kuchni, a jeść coś przecież trzeba. Opróżniłam niemal całą zamrażalkę, co ma też swoje plusy, bo zrobiło się w niej troszkę wolnego miejsca na inne moje kulinarne kombinację. Teraz powoli wracam do zdrowia i znów wraca mi wena do gotowania. Jednak dziś chciałam Wam prosty przepis na kurczaka. Przepis pochodzi z bloga Moja książka kucharska. Polecam wszystkim przejrzenie jego zawartości, bo wiele świetnych przepisów tam się znajduje. 

PIECZONY KURCZAK

Składniki:
8 sztuk udek z kurczaka,
papryka czerwona słodka,papryka czerwona ostra,pieprz cayenne,pieprz czarny,sól,3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
1. Udka wsadź do miski dodaj sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę, polej wszystko oliwą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc lub na minimum 2 godziny. Ja odstawiłam na całą noc.
2. Zamarynowanego kurczaka ułóż na blachę i piecz w piekarniku w 200°C przez około 70-80 minut.



2 komentarze: