Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych przepisów. Ostatnio upiekłam
Zaczyn
Składniki:
1 łyżeczka świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż do czasu aż zrobi się gęsta "papka". Trwa to od 12 do 20 h.
Ciasto
1 szklanka zaczynu
1 szklanka wody
1 szklanka mąki razowej orkiszowej1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka soli
2,5 łyżeczek drożdży sypkich lub 5 łyżeczek zwykłych
Sposób przygotowania:
1. Składniki mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką czym gęstsze ciasto tym chleb będzie potem "cięższy".
2.Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby spokojnie wyrosło. Trwa to zwykle około 1,5h do 2h.
3. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy ręką na dość gruby placek w celu pozbycia się z niego powietrza.
4. Następnie formujemy ciasto ponownie w kulkę dodając odsączone pestki słonecznika i pozostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym miejscu.
5. Blachę smarujemy olejem.
6. Ciasto ponownie delikatnie rozkładamy na placek i składamy je w "kopertę". Tak uformowany chlebek wkładamy do blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h. Następnie posypujemy go resztą nasion słonecznika i nacinamy go żyletką, żeby w trakcie pieczenia nam nie popękał.
7. Piekarnik nagrzewamy do 225 st C i pieczemy chleb około 40-45 min.
8. Chleb wyjmujemy z blachy i sprawdzamy od spodu czy się ładnie przyrumienił. Jeśli się nie przyrumienił podpiekamy go jeszcze około 10 min do góry nogami. Chleb po upieczeniu powinien mieć głuchy podźwięk.
CHLEB NA ZACZYNIE
Zaczyn
Składniki:
1 łyżeczka świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż do czasu aż zrobi się gęsta "papka". Trwa to od 12 do 20 h.
Ciasto
1 szklanka zaczynu
1 szklanka wody
1 szklanka mąki razowej orkiszowej1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka soli
2,5 łyżeczek drożdży sypkich lub 5 łyżeczek zwykłych
Sposób przygotowania:
1. Składniki mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką czym gęstsze ciasto tym chleb będzie potem "cięższy".
2.Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby spokojnie wyrosło. Trwa to zwykle około 1,5h do 2h.
3. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy ręką na dość gruby placek w celu pozbycia się z niego powietrza.
4. Następnie formujemy ciasto ponownie w kulkę dodając odsączone pestki słonecznika i pozostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym miejscu.
5. Blachę smarujemy olejem.
6. Ciasto ponownie delikatnie rozkładamy na placek i składamy je w "kopertę". Tak uformowany chlebek wkładamy do blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h. Następnie posypujemy go resztą nasion słonecznika i nacinamy go żyletką, żeby w trakcie pieczenia nam nie popękał.
7. Piekarnik nagrzewamy do 225 st C i pieczemy chleb około 40-45 min.
8. Chleb wyjmujemy z blachy i sprawdzamy od spodu czy się ładnie przyrumienił. Jeśli się nie przyrumienił podpiekamy go jeszcze około 10 min do góry nogami. Chleb po upieczeniu powinien mieć głuchy podźwięk.
ładny bochenek Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńDziękować
Usuń