Obserwatorzy

wtorek, 12 lutego 2013

mielony po arabsku

Miałam ochotę przygotować zwykły kotlet mielony, ale pomyślałam sobie, że może warto by było go jakoś urozmaicić. Posiedziałam troszkę w internecie i trafiłam na bloga P&P, gdzie znalazłam bardzo ciekawy przepis na 

KOTLETA MIELONEGO PO ARABSKU

Składniki:
0.5 kg mielonego mięsa (indyk, wieprzowina, jagnięcina)
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę,
1 jajko
1 łyżka tartej bułki.
3 łyżki rodzynek sułtanek
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
.Po 0.5 łyżeczki - cynamonu, mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i imbiru.Sól, pieprz.
Panierka: bułka tarta pół na pół z płatkami migdałowymi lub sezamem.
Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki starannie wyrobić ręką. Formować małe klopsiki rękoma zwilżonymi w wodzie, Obtaczać w panierce, smażyć na oleju jak tradycyjne mielone.


7 komentarzy:

  1. Lubię mielone więc każde urozmaicenie jest dla mnie fajne, z tymi rodzynkami może naprawdę ciekawie smakować. Tylko... jak po arabsku to chyba ta wieprzowina nie bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz racje z wieprzowniną, tylko trzeba było zmodyfikowac przepis na potrzeby mojego szanownego.. czypi żadnej wołowiny, baraniny, jagnięciny

      Usuń
  2. mielonego z rodzynkami na słodko to jeszcze nie próbowałam, bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam, mojemu szanownemu S bardzo smakował

      Usuń
  3. pomysłowe te kotleciki, fajna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam:-) Robie dzis mielone z wolowiny. Dodatki: cynamon, orzeszki pini, kurkuma( odrobina), cebula, czosnek moze imbir....odrobina bulki tartej i jajko. Jak wyjdzie opisze...Poprzednio dodalam kminu rzymskiego-potrawa b.orintalna i pyszna. Pozdrawiam.A

    OdpowiedzUsuń