Obserwatorzy

wtorek, 5 lutego 2013

pasta kanapkowa z fasoli

Już nie raz pisałam o tym, że nie mam przekonania do wysokoprzetworzonej żywności. Uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba i bardzo często je przygotowuję. Ostatnio zrobiłam sobie

PASTĘ KANAPKOWĄ Z BIAŁEJ FASOLI

Składniki:
200 g białej fasoli
0,5 papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
2 łyżeczki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Papryczkę pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać troszkę wody.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wygląda, pastę zazwyczaj robię z ryby twarożku albo jajek, chętnie wypróbuję w domu z fasoli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam jak najbardziej, ja robię bardzo często różne pasty kanapkowe.. z twraożku, jajek też ale z makreli nie... ja nie jem mięsa a mój szanowny nie przepada za rybami

      Usuń
  2. I ja muszę się wziąć za zrobienie takiej :)

    OdpowiedzUsuń