Obserwatorzy

czwartek, 20 czerwca 2013

sezon przetworowy otwarty... chutney truskawkowy już w słoikach

Truskawki zagościły u mnie na stałe, dlatego przez jakiś czas będę dzieliła się z Wami moimi pomysłami na wykorzystanie tego cudownego owocu. Wczoraj utknęłam w kuchni przy słoikach... uwielbiam kiedy w domu unosi się zapach gotowych do zawekowania przetworów, którymi będę mogła cieszyć się w zimowe dni. Wczoraj zawekowałam

CHUTNEY TRUSKAWKOWY

Składniki:

1 kg truskawek
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 dużą cebula
2 duże pomarańcze
olej do smażenia
imbir
pieprz ziołowy
estragon

Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić na patelni.
2. Dodać pokrojone w ćwiartki truskawki,dokładnie obrane pomarańcze, miód i sos sojowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 45 min.
3. Całość zmiksować, ale nie na gładką masę. Dodać ocet balsamiczny, łyżeczkę zielonego pieprzu i po pół łyżeczki pozostałych przypraw.
4. Całość zagotować i chwilę podsmażyć, a następnie masę przekładamy do słoików, które odstawiamy wieczkiem do góry, aż do czasu wystygnięcia.






Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz