Obserwatorzy

sobota, 6 lipca 2013

frużelina truskawkowa

U mnie nadal sezon przetworów trwa... truskawki powoli się koncza, więc wykorzystuję ten czas na pakowanie ich w różnej formie do słoiczków. Chciałam dziś podzielic się z Wami przepisem na

FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ

Składniki:
2 kg truskawek
40 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Połowę truskawek podzielić na pół. Drugą połowę na ćwiartki.
2. Połówki truskawek i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu przez około 10-15 min. Mieszamy co jakiś czas.
3. Dodajemy ćwiartki truskawek i cały czas mieszając podsmażamy na większym ogniu.
4. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i całość zagotowujemy. Nie zapominamy o mieszaniu. Dążymy do uzyskania konsystencji kiślu.


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. my w domu uwielbiamy frużelinę .. idealnie pasuje do deserów, ciast i innych słodkości

      Usuń
    2. Właśnie miałam pytać do czego można stosować frużelinę, ale już wiem:)

      Usuń