U mnie nadal sezon przetworów trwa... truskawki powoli się koncza, więc wykorzystuję ten czas na pakowanie ich w różnej formie do słoiczków. Chciałam dziś podzielic się z Wami przepisem na
FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ
Składniki:
2 kg truskawek
40 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Połowę truskawek podzielić na pół. Drugą połowę na ćwiartki.
2. Połówki truskawek i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu przez około 10-15 min. Mieszamy co jakiś czas.
3. Dodajemy ćwiartki truskawek i cały czas mieszając podsmażamy na większym ogniu.
4. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i całość zagotowujemy. Nie zapominamy o mieszaniu. Dążymy do uzyskania konsystencji kiślu.
FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ
Składniki:
2 kg truskawek
40 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Połowę truskawek podzielić na pół. Drugą połowę na ćwiartki.
2. Połówki truskawek i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu przez około 10-15 min. Mieszamy co jakiś czas.
3. Dodajemy ćwiartki truskawek i cały czas mieszając podsmażamy na większym ogniu.
4. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i całość zagotowujemy. Nie zapominamy o mieszaniu. Dążymy do uzyskania konsystencji kiślu.



dobre zapasy :)
OdpowiedzUsuńzimowe zapasy to podstawa :-)
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńmy w domu uwielbiamy frużelinę .. idealnie pasuje do deserów, ciast i innych słodkości
UsuńWłaśnie miałam pytać do czego można stosować frużelinę, ale już wiem:)
Usuń