Obserwatorzy

poniedziałek, 15 lipca 2013

frużelina czereśniowa

Na dziś chyba już ostatni post dotyczący przetworów z czereśni, mam nadzieję, że Was nie zanudziłam i komuś przydadzą się moje przepisy. Jutro, a raczej dziś, czeka mnie przerobienie jeszcze z 6 kg czereśni i czas wziąć się za wiśnie :-) Obiecuję, że nie tylko przetwory będą u mnie się pojawiały. Już kilka przepisów niesłoikowych czeka na swoją kolej, więc i Ci którzy nie przetwarzają będą mieli szansę znaleźć coś dla siebie. Szczególnie, że ostatnio zauważyłam, że cierpię na brak słoików i po ludziach chodzę i zbieram ;-)

FRUŻELINA CZEREŚNIOWA

Składniki:
2 kg czereśni
30 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki.
2. Czereśnie i cukier gotujemy w garnku przez około 20-30 min, co jakiś czas mieszając. 
3.W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do czereśni. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji kiślu.
4. Frużelinę przekładamy do słoików i odstawiamy wieczkiem do góry, aż do ostygnięcia.


1 komentarz: