Obserwatorzy

środa, 10 października 2012

Szybkie i proste ciasto jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE
Składniki:
1 opakowanie jogurtu (może być naturalny, ale także owocowy)
3 jajka
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki
0,5 kubeczka oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki przekładamy jogurt, zaś pojemnik po nim dokladnie myjemy i osuszamy. Posłuży on nam za miarkę.
2. Dodajemy wszystkie skladniki do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę.
3. Blachę smarujemy tłuszczem i pieczemy około 40 min w temperaturze 200-220st C.
i gotowe..... prawda, że łatwe



39 komentarzy:

  1. no zrobie, chociaz nie wiem czy jogurt ma byc duzy czy mały strzelam że mały wiec zobaczymy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam róznicy jaki jogurt, bo jak weżmiesz duży to więcej ciasta Ci wyjdzie, a jak mały to mniej... proporcję zostaną bez zmian

      Usuń
  2. super to ciasto ! już raz piekłam, i mimo, że ręki do ciast nie mam, to wyszło pysze :) dzisiaj piekę drugi raz, ale dołożę na wierzch brzoskwinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiego jogurtu używasz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam i wyszło MEGA:) Tylko następnym razem wezmę trochę mniej cukru. A z syropem malinowym to już w ogóle niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a niby jak mam przeczytac przepis skoro nie znika to cudne rekodzieło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawione, nie wiem dlaczego tak się działo

      Usuń
  6. Ja zrobiłam z 4 małych gratek . Zmniejszyłam ilośc cukru na wierzch polozyłam truskawkowa bita śmietane wyszlo takie truskawkowe i pyszne .. :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwszy raz bede piekla ciasto i nie wiem jaka make dodac?

    OdpowiedzUsuń
  8. a jakiej wielkości blacha??? może być jogurt wiśniowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię w średniej wielkości keksowce.. jogurt wiśniowy oczywiście, że może być

      Usuń
  9. jakiej wielkości musi być blacha jeśli wzięłam kupeczek po małym wiśniowym jogurcie "Ale owoc"

    OdpowiedzUsuń
  10. może być mały jogurt wiśniowy "ale owoc" a i jaka blacha(wielkość)

    OdpowiedzUsuń
  11. mi niestety nie wyszedł...zakalec się zrobił

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie może być, a wszystko jak w przepisie zrobiłaś?? To ciasto zawsze wychodzi

      Usuń
    2. moze mialas okres;)

      Usuń
  12. Niestety mi wyszedł zakalec..:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buuu no to nie wiem dlaczego, ono zawsze wychodzi :-(

      Usuń
    2. mi też zakalec wyszedł :/

      Usuń
  13. olej dolewamy do skladnikow czy posluzy on do smarowania blachy??

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za przepis :)
    Właśnie go próbuję.
    Ciekawe co mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mam bladego pojęcia o pieczeniu....to ciasto było moim pierwszym i wyszło fantastycznie. Bardzo dziękuję za ten świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie mam bladego pojęcia o pieczeniu. To było moje pierwsze ciasto i wyszło fantastycznie!
    Bardzo dziękuję za ten super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Ci wyszło, ono też było jednym z moich pierwszych ciast

      Usuń
  17. A o co chodzi z tymi kubeczkami? Co to maja byc za kubeczki? Jakiej wielkości? To będzie moje pierwsze ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  18. A okej już wiem o co chodzi z kubeczkami, nie doczytałam do końca ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie w formie babeczek :) Użyłam jogurtu Fantazja, na wierzchu posypałam wiórkami czekoladowymi, które są dołączone to jogurtu. Polecam dodać mniej cukru niż w przepisie, ja tak zrobiłam i wyszły super. Pomysł z kubeczkami super - mniej zmywania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile opakowan jogurtu dodalas? I jak to wygladalo z odmierzaniem kubeczkami po
      fantazji?

      Usuń
    2. ja używam zawsze jednego małego jogurtu i kubka od niego

      Usuń
  20. Zakalec wychodzi wtedy, gdy ciasto jest niedopieczone. Zbyt wysoka tempertura powoduje, ze z wierzchu ciasto zbyt szybko sie piecze a w srodku pozostaje surowe. I to jest wlasnie tzw, zakalec

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy to ciasto powinno wygladac jakby sie smazylo a nie pieko ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapomnialam dac oleju, buu :P gotowanie z dwulatka... A tak na marginesie, kiedys na podobnej bazie pieklam a'la piernik, jablecznik, itd. Zawsze mi wychodzilo.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyszedł mi zakalec :((

    OdpowiedzUsuń