Obserwatorzy

środa, 10 października 2012

ciasto marchewkowe

.. lubię marchewkę i zawsze staram się ją w różnych formach do kuchni wprowadzić.


CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

2,25 szklanki mąki 
1,5 szklanki cukru trzcinowego 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka gałki muszkatułowej 
szczypta soli 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 jajka 
szklanka oleju 
1/2 szklanki mleka 
1-2 szklanki drobno startej marchewki 
bakalie (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki) 

Sposób przygotowania: 
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki 
2. Wbić jajko, dolać oleju i mleka 
3. Wszystko razem zmiksować 
4. Dodać marchewkę i bakalie i jeszcze chwilę miksować. 
5. Blachę wysmarować i opruszyć mąką. Piec około 1h w temperaturze 160-180 st. 

a ciasto wyszło tak i nawet bez zakalca



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz