Obserwatorzy

piątek, 12 października 2012

pasta z suszonych pomidorów

... uwielbiam suszone pomidory, choć jeszcze nie tak dawno nie byłam pewna do czego ich używać. W sklepie chodziłam obok półek na których stały słoiki z nimi i do końca nie byłam pewna z czym to się je. Zmieniło się to jednak i teraz nie wyobrażam sobie, żeby nie było ich w mojej spiżarence. W tym roku pierwszy raz sama też je ususzyłam i liczę, że na jakiś czas mi wystarczy.
Dziś chciałam się podzielić moim przepisem, na bardzo ciekawą w smaku i robiąca wielka furorę u mnie na imprezach 

PASTĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki:
200 g nasion słonecznika
1-2 ząbki czosnku
4-5 suszonych pomidorów
garść świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 cebuli
przegotowana woda

Sposób przygotowania:
1. Nasiona słonecznika prażymy na "suchej" patelni.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Jeśli pasta jest za gęsta rozrzedzam ją przegotowaną wodą i nadal blenderuję.



Domowy Wyrób

2 komentarze: