Obserwatorzy

poniedziałek, 8 października 2012

Libańskie ciasto pomarańczowe

Przepis przywiozłam gdzieś ze świata i powiem szczerze wśród znajomych robi ono furorę.


LIBAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki:
2 pomarańcze
25 dag orzechów laskowych
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Orzechy zemleć.
2. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować i w całości przełożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby lekko przykryć owoce. Przykryte owoce gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 2h.
3. Miękkie owoce wyjąć, odcedzić i odłozyć do przestygnięcia. Przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie zmiksować na jednolity przecier. Miksujemy razem ze skórką.
4. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszysty krem. Zwalniamy obroty miksera, dodajemy stopniowo zmielone orzechy, sól i proszek do pieczenia.
5. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce przecieru pomarańczowego.
6. gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. pieczemy 60-70 min w 180 st. C

4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis którego nigdy bym nie poznała gdybym tu nie zajrzała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że i Tobie to ciasto zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze robiłam z laskowymi, ale sądzę, że włoskie też będą dobre

      Usuń