Bardzo lubię te kotlety i dość często je popełniam.
3 szklanki bulionu warzywnego
4-5 brukselek
1 cebula
1 jajko
1 -2 ząbki czosnku
pieprz, przyprawa uniwersalna, bułka tarta, olej
Sposób przygotowania
1. Kaszę zalać 2 szklankami bulionu warzywnego i gotować, aż cała woda się wchłonie w kaszę
2. Brukselkę pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w 1 szklance bulionu.
3. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
4. Kaszę, brukselkę i cebulę przyprawić i zmiksować (ale tylko lekko, żeby papka nie powstała - konsystencja zbliżona do kotletów mielonych)
5. Do zmiksowanej części dodać jajko i dokładnie wymieszać.
6. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kotleciki i smażyć
KOTLETY Z BRUKSELKI I KASZY JĘCZMIENNEJ
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 szklanki bulionu warzywnego
4-5 brukselek
1 cebula
1 jajko
1 -2 ząbki czosnku
pieprz, przyprawa uniwersalna, bułka tarta, olej
Sposób przygotowania
1. Kaszę zalać 2 szklankami bulionu warzywnego i gotować, aż cała woda się wchłonie w kaszę
2. Brukselkę pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w 1 szklance bulionu.
3. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
4. Kaszę, brukselkę i cebulę przyprawić i zmiksować (ale tylko lekko, żeby papka nie powstała - konsystencja zbliżona do kotletów mielonych)
5. Do zmiksowanej części dodać jajko i dokładnie wymieszać.
6. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kotleciki i smażyć
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kotleciki, ja robiłam z kaszy gryczanej, z dodatkiem pora, jajka, ziemniaka i czosnku(wg Okrasy z kuchni lidla), równie pyszne:)
OdpowiedzUsuńbede musiała wypróbować...
OdpowiedzUsuń