Obserwatorzy

wtorek, 6 października 2015

humus klasyczny

Podawałam już wiele przepisów na różnie zmodyfikowany humus, jednakże połapałam się, że nigdzie nie zamieściłam klasycznego, podstawowego przepisu. Nadszedł więc czas, aby podzielić się z Wami moim sposobem na tą potrawę

HUMUS (przepis podstawowy)

Składniki:
1 puszka cieciorki
0,25 szklanki oliwy z oliwek
0,25 szklanki tahini
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki mielonego kminu
sól
papryka wędzona

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zblendować na jednorodną, średnio-gęstą masę. W razie potrzeby dodać przegotowaną wodę. Przed podaniem udekorować papryką wędzoną.



czwartek, 25 czerwca 2015

Skrzydełka cajun

Ze smakiem mieszanki cajun pierwszy raz zetknęłam się na Dominikanie i od razu się w nim zakochałam. Cajun jest bardzo uniwersalną przyprawą nadaje się zarówno do drobiu, wołowiny, jak i wieprzowiny. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do dań z grilla. Ja ostatnio użyłam ją do skrzydełek, które upiekłam następnie w piekarniku.

SKRZYDEŁKA CAJUN

Składniki:
8 skrzydełek
przyprawa cajun

Mieszkanka cajun
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka chilli w płatkach
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka granulowanego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki mieszanki wymieszać.
2. Natrzeć skrzydełka przyprawą. Odstawić na około 3 h do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. i piec przez około 1h


Mam smaka na kurczaka!

sobota, 13 czerwca 2015

Shish kebab czyli nadal w ferworze grillowania

Pogoda cudowna, aż w domu nie chce się siedzieć, dlatego też, u nas regularnie rozpalany jest grill. Taka już nasza polska tradycja, że jak słoneczko i lato, to nie ma nic lepszego jak zasiąść przy wspólnym grillowaniu. Zawsze staram się, aby z tej okazji przygotować coś nowego. Ostatnio zagościł u nas na ruszcie shish kebab. Niestety, a raczej stety, tak smakował biesiadnikom, że nie udało się zrobic zdjęcia po przyrządzeniu. 

SHISH KEBAB


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
1 mała papryczka chilli
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
1-2 ząbki czosnku
0,3 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Czosnek, pietruszkę, chilli, kolendrę i kminek zblendować (funkcja siekania)
2. Powyższe składniki połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
3. Mięso wstawić na kilka minut do zamrażalki.
4. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
5. Formować mięso w kształt owalnych kotlecików.
6. Grillować. Podawać z sosem czosnkowym.



Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

wtorek, 9 czerwca 2015

Dip curry

Dawno nic tu nie publikowałam, ale mam ambitne plany powrócić do świata blogowego.
Sezon grillowy w pełni dlatego tez chciałam przedstawić fajny przepis na dip curry, nadaje się on idealnie do dań z grilla, albo do podania jako przekąska z krakersami.

DIP CURRY

Składniki:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki curry
0,25 łyżeczki chilli

Sposób przygotowania:
Składniki wymieszać. Wstawić na 1 h do lodówki.



Domowy Wyrób

środa, 11 lutego 2015

kotlety schabowe faszerowane serem i pieczarkami

Ostatnio mój szanowny stwierdził, że znudziły mu się zwyczajne, klasyczne kotlety schabowe i że z dzieciństwa pamięta takie faszerowane pieczarkami. Nie długo myśląc udałam się do sklepu, pieczarki zakupiłam i w ten oto sposób powstały

KOTLETY SCHABOWE FASZEROWANE PIECZARKAMI I SEREM

Składniki:
4 kotlety schabowe
2 plasterki żółtego sera
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bułka tarta
1 jajko
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Kotlety schabowe rozbijamy bardzo cienko, posól i popieprz.
2. Cebue kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu, w trakcie duszenia dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku.
Dusimy, aż prawie cała woda odparuje.
3. Na kotletach schabowych układamy pół plasterka sera i uduszone pieczarki. Skłądamy tak jak pierogi. Boki delikatnie za pomoca tłuczka do mięsa łaczymy ze sobą brzegi kotleta.
4. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.



Zimowy Obiad

środa, 28 stycznia 2015

Hummus tunezyjski z harrisą

Jak już nie raz wspominałam uwielbiam hummus. Pojawiło się już kilka przepisów na ten przysmak u mnie na blogu. Dziś proponuje wersję hummusu z harrisą.

HUMMUS TUNEZYJSKI

Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
60 g tahini
25 ml wody
25 ml oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki kuminu w proszku
0,5 łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczka harrisy
sok z połowy cytryny
słodka papryka

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a potem ugotowac zgodnie z przepisem.
2. Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej wody
3. Przed podaniem posypać słodką papryką.



Domowy Wyrób

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Gruzińskie ciasto herbaciane.. szybkie i proste ciasto, czyli to co lubię najbardziej

Witam wszystkich w Nowym Roku, mam nadzieję, że w tym, 2015, będzie nam się wszystkim świetnie wiodło i super gotowało.. u mnie troszkę zaległości w blogosferze znów powstało i będę je powoli nadrabiać. Wszyscy pewnie znudzeni jesteśmy już bożonarodzeniowymi przepisami dlatego też nie będę ich teraz publikować, niech poczekają do przyszłego roku, za to będę starała sie na bieżąco dodawać to co u nas w kuchni powstaje.  Dziś chciałam podzielić się z Wami fajnym i prostym ciastem. Robię je już od kilu lat i powiem szczerze, nie pamiętam skąd przepis znalazł się u mnie w zeszyciku.

GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE

Składniki:

200 ml mocnej, lekko ciepłej herbaty
2 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki konfitury (użyłam konfitury wiśniowo-czereśniowej)
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 szklanki orzechów
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki migdałów

Sposób przygotowania:

1. Jajka ucieramy z cukrem. 
2. Do utartych jajek dodajemy olej, konfiturę i herbatę cały czas ucierając.
3. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami. Dodajemy do ciasta i i krótko mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. 
4. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz krótko mieszamy. 
5. Formę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. 
6. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez około 45 minut. 
7. Wyjmujemy, studzimy i zajadamy się.




Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Wigilia 2014

poniedziałek, 8 grudnia 2014

serowe kulki .. prosta i efektowna przystawka imprezowa

Sylwester zbliża się coraz szybciej, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym fajnym pomysłem na szybką przekąskę, która na pewno podbije Wasze serca, jak i Waszych gości. U nas w domu, żadna nasiadówka ie może odbyć się bez kuleczek.

KULECZKI SEROWE 

Składniki:
250 g sera feta
250 g twarogu
300 g tartego żółtego sera

do obtoczenia:
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich (albo innych, które lubimy, świetnie sprawdzają się zarówno świeże, jak i suszone)
2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
1. Sery łączymy ze sobą i formujemy z nich niewielkie kuleczki.
2. Kuleczki obtaczamy w wybranym składniku i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.



czwartek, 27 listopada 2014

Zupa dahl

Kiedy na dworze robi się zimno, wtedy zawsze w mojej kuchni pojawia się coraz więcej zup. Rozgrzewają mnie po szaleństwach w lesie z psem, jak i po zbieraniu liści w ogrodzie. Dziś chciałam podzielić sie z Wami na przepisem na zupę z nutą orientu w tle.

ZUPA DAHL

Składniki:
25 g masła
2 zmiażdzone ząbki czosnku
1 posiekana cebula
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garama masal
0,25 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka kminku mielonego
1 kg pomirorów z puszki
175 g czerwonej soczewicy
2 łyżki soku z cytryny
600 ml wywaru z warzyw
300 ml mleka kokosowego
sól i peprz

Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni roztopić masło i mieszaj ac, przez 2-3 minuty obsmażać czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 30 sekund.
2. Dodać, mieszając, wywar warzywny, pomidory, czerwoną soczewicę, wlać sok z cytryny i mleko kokosowe. Zagotować.
3. Zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie miękka. Jeśli w trakcie gotowania soczewica zacznie chłonąć zbyt wiele wywaru, należy dolewać do garnka niewielkie ilości gorącej wody.
4. Doprawić solą i pieprzem i podawać z ciepłym chlebem naan (tradycyjnym chlebem indyjskim).


Zupa na jesień Wegetariański obiad IV

piątek, 10 października 2014

Szynka pieczona w marynacie z musztardą meksykańską

Pieczenie wędlin to u nas w domu już niemal tradycja. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam wędlinę sklepową, dlatego to co chwilę kombinuje z innymi marynatami, żeby urozmaicić smaki. Dziś chciałam się z Wami podzielic kolejnym pomysłem na

PIECZONĄ SZYNKĘ

Składniki:
1 kg szynki

Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy meksykańskiej
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki bazylii suszonej
1,5 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka soli morskiej
2-3 ząbki czosnku
papryka ostra
pieprz świeżo mielony


Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W możdzieżu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy pozostałe przyprawy, olej i musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
3. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 60 min. Po pierwszych 30 minutach szynkę przekrecami i podlewamy wodą, która powstała w wyniku pieczenia. Po 1h pieczenia zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15-20 min.
5. Szynkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.