Obserwatorzy

piątek, 14 marca 2014

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Uwielbiam dwie rzeczy: szpinak i zapiekanki, więc nie było możliwości, żeby ich nie połączyć ze sobą i tak powstała

ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI  I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
200 g makaronu penne (można użyć dowolnego makaronu, jaki tylko lubimy)
opakowanie świeżego szpinaku
200 g pieczarek
8-9 suszonych pomidorów z zalewy
100 g tartego sera
2 łyżki startego parmezanu
2-3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
sól
olej rzepakowy

Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy,  dodajemy pokrojone pieczarki i lekko podsmażamy,wrzucamy  szpinak i delikatnie podsmażamy, aż "zwiędnie".
3. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem.
4. Doprawiony szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy.
5. Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, na niego układamy szpinak i przykrywamy startym serem.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i zapiekankę zapiekamy około 25 min, aż ser się zarumieni.

SMACZNEGO!!!



Akcja zapiekanka Akcja wegetariańska zapiekanka

3 komentarze:

  1. Uwielbiam suszone pomidory, w zapiekance jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz spróbować, ja bardzo często je do zapiekanek zarówno wege jak i mięsnych dodaję

      Usuń