Uwielbiam indyjską kuchnię, te zapachy, kolory, aromaty. Jest ona dość pracochłonna ale na prawdę warto.
Dziś chciałam podzielić się przepisem na
CHANA MASALA
Składniki:
1 szklanaka ciecierzycy
1 cebula pokrojona w półplasterki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 mała posiekana papryczka chilli
1 łyżeczka kminu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garama masala
1 puszka pomidorów
garść kiełków fasoli mung
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
olej ryżowy
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Cebulę zeszklić. Dodać imbir, czosnek, chilli, kmin w ziarnach i ciągle mieszając smażyć 2 minuty.
3. Posypać kolendrą, mielonym kminem, papryką, kurkumą i garama masalą. Smażyć 2 minuty.
4. Dodać pomidory z puszki oraz kiełki. Wlać pół szklanki wody, zagotować.
5. Dodać ciecierzycę i dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
6. Podawać z ryżem.
Dzięki za przepis, dzisiaj go wypróbowałam w kuchni :) Moim zdaniem sok z jednej cytryny zepsuł tę potrawę, ale poratowałam się mlekiem kokosowym i wyszło przepyszne. Dodałam też goździki i kardamon, więc raczej Chana Masala to już nie jest, ale naprawdę polecam taki wariant Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńna pewno wyprobuję, uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci
Usuń