Obserwatorzy

sobota, 24 sierpnia 2013

Chana masala

Uwielbiam indyjską kuchnię, te zapachy, kolory, aromaty. Jest ona dość pracochłonna ale na prawdę warto.
Dziś chciałam podzielić się przepisem na

CHANA MASALA

Składniki:
1 szklanaka ciecierzycy
1 cebula pokrojona w półplasterki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 mała posiekana papryczka chilli
1 łyżeczka kminu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garama masala
1 puszka pomidorów
garść kiełków fasoli mung
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
olej ryżowy

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Cebulę zeszklić. Dodać imbir, czosnek, chilli, kmin w ziarnach i ciągle mieszając smażyć 2 minuty.
3. Posypać kolendrą, mielonym kminem, papryką, kurkumą i garama masalą. Smażyć 2 minuty.
4. Dodać pomidory z puszki oraz kiełki. Wlać pół szklanki wody, zagotować.
5. Dodać ciecierzycę i dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
6. Podawać z ryżem.



2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, dzisiaj go wypróbowałam w kuchni :) Moim zdaniem sok z jednej cytryny zepsuł tę potrawę, ale poratowałam się mlekiem kokosowym i wyszło przepyszne. Dodałam też goździki i kardamon, więc raczej Chana Masala to już nie jest, ale naprawdę polecam taki wariant Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyprobuję, uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci

      Usuń