Obserwatorzy

piątek, 21 marca 2014

Tort dla mamy z frużeliną czereśniową

Ostatnio moja mama miała imieniny, postanowiłam więc przygotować tort z frużeliną czereśniową. Przepis możecie znaleźć już u mnie na blogu TUTAJ Zbliża się już czas świeżych owoców, dlatego też czyszczenie spiżarni u mnie idzie pełną parą. Inspirację do tego tortu zapożyczyłam od Kulinarnych Przebojów. Bardzo mocno polecam ten przepis, tort zniknął bardzo szybko.

TORT Z FRUŻELINĄ CZEREŚNIOWĄ


Składniki na ciasto:
5 jajek
250 g cukru
150 g masła
70 g kakao
75 g gorzkiej czekolady
60 ml mocnej rozpuszczalnej kawy
100 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę śmietanową:
660 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g schłodzonego serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej startej na tarce

Frużelina czereśniowa:
tutaj dokładny przepis

Dodatkowo
pół szklanki mocnej herbart do nasączenia ciasta
50 g mlecznej startej czekolady do posypania tortu

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką, czekoladą i mascarpone) powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Frużelinę przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążyła przestygnąć i zgęstnieć. Przepis TU
3. W garnku należy roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się dokładnie rozpuściła. Ostudzić.
4.W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
5. W misie miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
6. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą część nasączyć herbatą za pomocą pędzelka.
7. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. 
8. Na spód ciasta wyłożyć krem (połowę ilości), posypać startą czekoladą (połową ilości), nałożyć frużelinę i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować drugą połową kremu i posypać drugą połową wiórek z czekolady.
9. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. 




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. jak najbardziej polecam, troszkę pracochłonny ale warto

      Usuń
  2. U mnie torty zazwyczaj robi się z kwaśnymi śliwkowymi powidłami, ale krem śmietanowy robimy tak samo ;)

    OdpowiedzUsuń