Obserwatorzy

piątek, 7 marca 2014

Marynowane kulki mięsne

Kolejny pomysł na fajne imprezowe przekąski to

MARYNOWANE KULKI MIĘSNE

Składniki:
700 g mięsa mielonego
jajko
0,5 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy

Zalewa:
2,5 szklanki wody
1 szklanka octu
1 duża cebula
3 łyżeczki cukru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania"
Zalewa:
1. Wodę gotujemy, dodajemy ocet, pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Na małej patelni karmelizujemy cukier z odrobiną wody, dodajemy do zalewy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Składniki mięsa łączymy razem. Formujemy małe kuleczki i smażymy an głębokim oleju, aż do zarumienienia.
4. Kuleczki umieszczamy w słoiku, zalewamy zimną zalewą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz