Obserwatorzy

środa, 7 października 2015

Schab faszerowany pomidorami suszonymi i oliwkami w aromatycznych ziołach

Za oknem coraz bardziej jesienna pogoda, taka temperatura powoduje, że coraz więcej czasu spędzam w domu, a co za tym idzie coraz więcej czasu mam na gotowanie i testowanie nowych przepisów. Dziś wypróbowałam fajny przepis znaleziony na blogu Apetycznej babeczki. Przepis jest w miarę prosty, a efekt zachwycił mojego szanownego... a ostatnimi czasy nie jest to łatwa sprawa. Wybredny się zrobił :-)

SCHAB FASZEROWANY POMIDORAMI SUSZONYMI I OLIWKAMI W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH

Składniki:

1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku, tymianku, bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
10-12 suszonych oliwek
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z ziołami, solą i pieprzem.
2. Schab umyć, rozciąć na pół (wzdłuż) delikatnie rozbić.
3. Rozbity schab natrzeć czosnkiem z przyprawami, zwinąć i szczelnie zapakować w folię spożywczą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na co najmniej 2h (u mnie była to cała noc).
4. Pomidory pokroić w drobne paski, oliwki przeciąć na pół.
5. Na płacie mięsa ułożyć pomidory, oliwki i masło. Zwinąć dokładnie i związać roladę nicią. 
6. Mięso obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia i zalać wytopionym tłuszczem.
7. Mięso pieczemy przez około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st C. W czasie pieczenia podlewać powstałym tłuszczem. 15 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
8. Studzić na kratce.


SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz