Obserwatorzy

poniedziałek, 26 października 2015

Kalafior po indyjsku

Ostatnimi czasy coraz większa ochota nachodzi mnie na kuchnię azjatycką. Może dlatego, że znów zaczęłam planować wyprawę w tamtym kierunku, a może dlatego, że nasza polska jesień nastraja mnie na poszukiwane innych smaków. Ciężko powiedzieć, ważne jest to, że ostatnio w moim domu pachnie imbirem, curry i garam masalą. Z tej okazji chciałam podzielić się z wami przepisem na

KALAFIORA CURRY

Składniki:
1 kalafior
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka curry
chilli
natka pietruszki
olej
sól
cukier

Sposób przygotowania:
1. kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie  średnio miękki
2. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy. Smazymy, aż nabiorą aromatu.
3. Dodajemy pokrojona w półksiężyce cebulę. Obsmażamy przez około 5-7 minut.
4. Dodajemy pomidory, sól i szczyptę cukru. Dusimy przez około 5 minut.
5. Dodajemy kalafior, natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy i gotowe.



Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz