Ostatnio mój szanowny stwierdził, że znudziły mu się zwyczajne, klasyczne kotlety schabowe i że z dzieciństwa pamięta takie faszerowane pieczarkami. Nie długo myśląc udałam się do sklepu, pieczarki zakupiłam i w ten oto sposób powstały
KOTLETY SCHABOWE FASZEROWANE PIECZARKAMI I SEREM
Składniki:
4 kotlety schabowe
2 plasterki żółtego sera
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bułka tarta
1 jajko
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Kotlety schabowe rozbijamy bardzo cienko, posól i popieprz.
2. Cebue kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu, w trakcie duszenia dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku.
Dusimy, aż prawie cała woda odparuje.
3. Na kotletach schabowych układamy pół plasterka sera i uduszone pieczarki. Skłądamy tak jak pierogi. Boki delikatnie za pomoca tłuczka do mięsa łaczymy ze sobą brzegi kotleta.
4. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Mniam, dawno takich nie robiłam, pychota
OdpowiedzUsuń