Pogoda sprzyja siedzeniu w domu, a co za tym idzie coraz częściej wypróbowuję nowe przepis, kombinuję i serwuję nowe dania u nas w domu. Jako, że od dawna piekę samodzielnie wędlinę na kanapki, w ostatni weekend zabrałam się za piesi z indyka. Jest to kolejny przepis, na domową wędlinę wykonaną z piersi indyka, który umieszczam u mnie na blogu. Publikowałam już przepis na:
oraz
U nas w domu często pojawia się indyk, w różnych postaciach, a ku mojemu własnemu zdziwieniu, bardzo rzadko umieszczam przepisy z wykorzystaniem tego drobiu. Będę musiała to nadrobić.
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA
Skladniki:
1 kg piesi z indyka
4 łyżki oleju rzepakowego (sprawdzi się także słonecznikowy)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Marynata: mieszamy olej z musztardą, czosnkiem i przyprawami.
3. Pierś z indyka nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia i pod przykryciem marynujemy przez co najmniej 12 h.
4. Pierśc z indyka przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy przez przez około 30 min.
5. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 st C i pieczemy przez 40 minut.
6. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze około 20 minut.
7. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Z której części indyka jest ta PIEŚĆ? I gdzie to można kupić?
OdpowiedzUsuńhehehe ale sie usmiałam, grunt to znać jeżyk polskie i go dobrze używać
Usuń