Obserwatorzy

czwartek, 27 listopada 2014

Zupa dahl

Kiedy na dworze robi się zimno, wtedy zawsze w mojej kuchni pojawia się coraz więcej zup. Rozgrzewają mnie po szaleństwach w lesie z psem, jak i po zbieraniu liści w ogrodzie. Dziś chciałam podzielić sie z Wami na przepisem na zupę z nutą orientu w tle.

ZUPA DAHL

Składniki:
25 g masła
2 zmiażdzone ząbki czosnku
1 posiekana cebula
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garama masal
0,25 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka kminku mielonego
1 kg pomirorów z puszki
175 g czerwonej soczewicy
2 łyżki soku z cytryny
600 ml wywaru z warzyw
300 ml mleka kokosowego
sól i peprz

Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni roztopić masło i mieszaj ac, przez 2-3 minuty obsmażać czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 30 sekund.
2. Dodać, mieszając, wywar warzywny, pomidory, czerwoną soczewicę, wlać sok z cytryny i mleko kokosowe. Zagotować.
3. Zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie miękka. Jeśli w trakcie gotowania soczewica zacznie chłonąć zbyt wiele wywaru, należy dolewać do garnka niewielkie ilości gorącej wody.
4. Doprawić solą i pieprzem i podawać z ciepłym chlebem naan (tradycyjnym chlebem indyjskim).


Zupa na jesień Wegetariański obiad IV

2 komentarze:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna zupka, z pewnością wypróbuję :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń