Obserwatorzy

piątek, 10 października 2014

Szynka pieczona w marynacie z musztardą meksykańską

Pieczenie wędlin to u nas w domu już niemal tradycja. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam wędlinę sklepową, dlatego to co chwilę kombinuje z innymi marynatami, żeby urozmaicić smaki. Dziś chciałam się z Wami podzielic kolejnym pomysłem na

PIECZONĄ SZYNKĘ

Składniki:
1 kg szynki

Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy meksykańskiej
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki bazylii suszonej
1,5 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka soli morskiej
2-3 ząbki czosnku
papryka ostra
pieprz świeżo mielony


Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W możdzieżu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy pozostałe przyprawy, olej i musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
3. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 60 min. Po pierwszych 30 minutach szynkę przekrecami i podlewamy wodą, która powstała w wyniku pieczenia. Po 1h pieczenia zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15-20 min.
5. Szynkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz