Obserwatorzy

sobota, 13 czerwca 2015

Shish kebab czyli nadal w ferworze grillowania

Pogoda cudowna, aż w domu nie chce się siedzieć, dlatego też, u nas regularnie rozpalany jest grill. Taka już nasza polska tradycja, że jak słoneczko i lato, to nie ma nic lepszego jak zasiąść przy wspólnym grillowaniu. Zawsze staram się, aby z tej okazji przygotować coś nowego. Ostatnio zagościł u nas na ruszcie shish kebab. Niestety, a raczej stety, tak smakował biesiadnikom, że nie udało się zrobic zdjęcia po przyrządzeniu. 

SHISH KEBAB


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
1 mała papryczka chilli
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
1-2 ząbki czosnku
0,3 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Czosnek, pietruszkę, chilli, kolendrę i kminek zblendować (funkcja siekania)
2. Powyższe składniki połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
3. Mięso wstawić na kilka minut do zamrażalki.
4. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
5. Formować mięso w kształt owalnych kotlecików.
6. Grillować. Podawać z sosem czosnkowym.



Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz