Obserwatorzy

środa, 16 stycznia 2013

zupa z soczewicy

Zima to czas, kiedy mam ogromną ochotę na zupy. Oglądając inne blogi kulinarne zachciało mi się soczewicy i tak powstał pomysł odgrzebania przepisu, który ostatnio chyba z rok temu wykorzystywałam.

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:
1,5 szklanki soczewicy
1 cebula
3 marchewki
pietruszka
2 ząbki czosnku
1 l wywaru warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy. Jeśli chcemy mieć dość rzadką zupę możemy podlać wodą. 
2. W trakcie gotowania soczewicy cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 
3. W trakcie gotowania soczewicy dodajemy najpierw cebulę, następnie pokrojoną w kostki marchewkę i pietruszkę. 
4. Gdy soczewica będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe.



Zimowe szaleństwa Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

4 komentarze:

  1. ślinianki pracują :) ze świeżą bagietką idealne danie w szarobury dzień

    OdpowiedzUsuń
  2. odkryłam soczewicę w zeszłym roku i uważam, że jest bardzo smaczna i sycąca, idealna na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja własnie w zimę jej najwięcej pochłaniam, chociaż w lato robię też z niej sałatki na grilla... idealnie z piwem się komponuje

      Usuń
  3. wspaniały przepis, zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń