Obserwatorzy

niedziela, 13 stycznia 2013

pasta kanapkowa z awokado

Z awokado zetknęłam się dość późno, bo  dopiero parę lat temu i była to miłość od pierwszego wejrzenia. Owoc kształtem przypominający gruszkę oczywiście widziałam wcześniej w supermarketach, ale nie wiedziałam z czym to się je. Teraz nie wyobrażam sobie mojej kuchni, bez tej jagody, szczególnie, że ma ona liczne zalety.
Trudno w to uwierzyć, ale małe awokado dostarcza organizmowi więcej białka, niż duży stek. I co bardzo ważne, w przeciwieństwie do kotleta, nie zawiera cholesterolu.  Kolejną jego zaletą jest czas trawienia. Po zjedzeniu awokado żołądek strawi je zaledwie w 2-3 h. Żeby strawić porcję mięsa potrzebujemy średnio 12 h, a czasem nawet 24 h. Trzeba jednak pamiętać, że korzyści płynących z tego egzotycznego owocu jest znacznie więcej.  Te egzotyczne owoce pomagają obniżyć poziom cholesterolu, jest on świetnym antydepresantem, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, pomaga także w chorobach serca i krążenia ... I co najważniejsze posiada właściwości antynowotworowe. Owoc ten bogaty jest w błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, witaminy: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. 

Moja dzisiejsza propozycja z tym egzotycznym owocem to

PASTA KANAPKOWA Z AWOKADO

Składniki:
1 awokado
1 jajko na twardo
1 ogórek kiszony
1 ząbek czosnku
0,5 cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Awokado umyć, przekroić i wydrążyć miąższ. Skropić sokiem z połowy cytryny, by nie ściemniały.
2. Dodać posiekane składniki, przyprawić i zmiksować.



Domowy Wyrób

1 komentarz: