Obserwatorzy

czwartek, 31 lipca 2014

ciecierzyca z papryką

Lubię ciecierzycę, pewnia tak jak większośc wegetarian i bardzo często wykorzystują ja w mojej kuchni. Dziś na obiad postanowiłam zrobić 

CIECIERZYCĘ Z PAPRKĄ

Składniki:
25 dag ciecierzycy
1 zielona
1 czerwona papryka
3 - 4 pomidory
kawałek imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
odrobina sproszkowanego chilli
2 łyżki sproszkowanego kminku
3 łyżki oliwy
sól

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania.
2. Paprykę umyć i drobno pokroić.
3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć krótko przyprawy: kminek, kurkumę, posiekany imbir i chilli.
4. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu około 5 min ciagle mieszając. 
5. Wrzucić ciecierzycę i smażyć, aż papryka będzie miękka.
6. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do potrawy można dodać jeszcze 1-3 łyżki wody z gotowanej ciecierzycy. Posolić do smaku i gtować jeszcze 3 minuty.




1 komentarz:

  1. Muszę w końcu wypróbować ciecierzycę, danie wygląda smacznie;)

    OdpowiedzUsuń