Obserwatorzy

czwartek, 17 lipca 2014

pieczona szynka .. idealna wędlina na kanapki

Już nie raz pisałam, że nie ufam wędliną "sklepowym" i że u nas w domu zawsze jest domowa wędlina. Tym razem chciałam się z Wami podzielić kolejnym przepisem na

SZYNKĘ PIECZONĄ

Składniki:
1,5 kg szynki 
kilka ziaren jałowca
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
4 ziarna zioła angielskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
2 listki laurowe
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
1. W możdzierzu rozdrabniamy ziarna jałowca, kolorowy pieprz, kolendrę i ziele angielskie.
2. Dodajemy sól, paprykę. zioła prowansalskie, wyciśnięte ząbki czosnku i połamane liście ziela angielskiego.
3. Dodajemy oliwę i ocet balsamiczny.
4. Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie smarujemy marynatą.
5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 12 h.
6. Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia, przelewamy pozostałą marynatę i pieczemy około 1,5 h w temperaturze 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz