Obserwatorzy

poniedziałek, 7 grudnia 2015

wspomnienie z wakacji- gruziński bakłażan faszerowany pastą z orzechów i granatem

W tym roku 2 tygodnie wakacji spędziliśmy w Batumi. Cudowne miejsce, przyjaźni ludzie i co najważniejsze, bardzo dobre jedzenie. Kiedy w odmętach internetu znalazłam przepis na bakłażana w gruzińskiej wersji, nie mogłam się oprzeć i musiałam go popełnić. Danie jest bardzo sycące i idealnie nadaje się na przystawkę na nadchodzące święta lub sylwestra.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY PASTĄ Z ORZECHÓW

Składniki:

1 duży bakłażan
pestki dyni
olej do smażenia
sól

Pasta orzechowa:

1 kubek orzechów włoskich
0,25 kubka wody
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
garść świeżej kolendry razem z łodyżkami
0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
0,25 łyżeczki chilli
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bakłażan pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plastry.
2. Pokrojone plastry posolić i odstawić na około 5 min. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Bakłażana ugrillować na niewielkiej ilości oleju. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
4. Składniki na pastę zblendować.  Konsystencja kremu.
5. Na ostudzone bakłażany nakładać pastę orzechową i zawijać roladki.
6. Podawać posypane pestkami granatu.


SMACZNEGO!!!


Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw

1 komentarz: