Obserwatorzy

poniedziałek, 28 grudnia 2015

muhammara - pasta z papryki i orzechów. Mój kolejny pomysł na imprezową przystawkę

Kto z nas nie lubi wieczorów z przyjaciółmi, ja uwielbiam, zawsze staram się przygotować coś oryginalnego a zarazem smacznego do jedzenia. Zbliżający się sylwester zachęcił mnie do odgrzebania kilku starszych przepisów, których jakoś nie miałam czasu pokazać u mnie na blogu. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na syryjską pastę z papryki i orzechów. Świetnie komponuje się z grillowaną pitą i innymi daniami typu meze.

MUHAMMARA - PASTA Z PAPRYKI I ORZECHÓW

Składniki:

3 duże papryki czerwone
60 g orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
0,5 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
0,75 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
bułka tarta do zagęszczenia (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek do podania

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Paprykę dzielimy na 4 części, wyjmujemy gniazda nasienne. Następnie układamy ją na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i pieczemy przez około 40 minut. Po 30 minut przekręcamy na drugą stronę.
2. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie.
3. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do foliowego worka, albo do miski i przykrywamy folią spożywczą. Dzięki temu skórka łatwiej odejdzie od papryki. Po 15-20 minutach wyjmujemy paprykę, odczekujemy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę.
4. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli będzie taka konieczność można zagęścić bułką tartą
5. Przekładamy do miseczki i podajemy polane oliwą z oliwek. Można posypać ziarnami granatu.



Przekąski sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz