Obserwatorzy

środa, 12 grudnia 2012

schab ze śliwkami w czerwonym winie

Nie mam przekonania do sklepowych wędlin dlatego też często staram się sama piec mięso, które potem ląduje na kanapkach mojego szanownego S.  Jestem też wielką szczęsciarą, bo moja mami sama wędzi mięso, w związku z tym naprawdę rzadko u nas w domu jest kupna wędlina. Chciałam dziś podzielić sie z Wami na mój sposób na

SOCZYSTY SCHAB ZE ŚLIWKAMI W CZERWONYM WINIE

(zwykle piekę go więcej i pierwszego dnia jest na obiad, a potem służy jako wędlina na kanapki)

Składniki:
1 kg schabu bez kości
garść śliwek
300 g czerwonego wytrawnego wina
majeranek
czosnek
sól 
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:
1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
2.schab naciąć i nafaszerować śliwkami.
3.Następnie przygotować mieszankę z wina, majeranku, czosnku, soli, pieprzu i oleju rzepakowego. Natrzeć mieszanką schab i zostawić na noc w lodówce.
4. Schab opiec na patelni z każdej strony.
5. Przełożyć do rękawa foliowego i piec w 180 st. C przez około 50 min.



Domowy Wyrób

1 komentarz:

  1. Z winkiem jeszcze nie próbowałam, musi nadawać obłędny smak.

    OdpowiedzUsuń