Obserwatorzy

niedziela, 25 maja 2014

Tabule czyli sałatka alpejska

Za oknem cudowna pogoda, uwielbiam kiedy jest tak ciepło. Mogę wtedy zasiąść z książką w ogrodzie i cieszyć się ciszą i spokojem.
Na taką pogodę idealne dla mnie są lekkie sałatki. Dziś przygotowałam sałatkę, którą zapewne wszyscy znają, czyli

TABULE


Składniki:
150 g kaszy kuskus
1,5 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory pokrojonej w kostkę
1 papryka pokrojona w drobne kawałki
1 ogórek pokrojony w drobne kawałki
kilka oliwek
2 łyżki pokrojonej świeżej pietruszki
1 łyżka estragonu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dodać do kuskus sok z cytryny, oliwę z oliwek, pokrojone jarzyny, przyprawy, pietruszkę i oliwki. Wymieszać.
3. Włożyć sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.

Sałatka Alpejska jest znakomita mocno schłodzona.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz