Obserwatorzy

środa, 6 marca 2013

ziołowy kurczak z dodatkiem czosnku i cebuli

Po powrocie z urlopu mojemu szanownemu S zachciało się kurczaka... cały tydzień pochłaniania wszelkiego rodzaju ryb dał mu się chyba we znaki. Jako, że leń mnie dopadł postanowiłam upiec kurczakowe pałeczki w foli. Zawsze staram się marynować mięso, więc i tym razem tak postąpiłam. Szanowny S pochłonął go bardzo szybko i był zachwycony.

KURCZAK ZIOŁOWY 

Składniki:
6 pałeczek z kurczaka
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi przyprawami i olejem rzepakowym.
2. Cebulę kroimy.
3. Kurczaka myjemy i dokładnie nacieramy marynatą połączoną z cebulą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C, kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 1,5h. Następnie rozcinamy folię i pieczemy jeszcze około 20-25 min aż kurczak się zarumieni.


3 komentarze:

  1. oooo, u mnie też dzisiaj pieczony kurczak. Ostatnio zgrywamy się z przepisami. Twój wygląda bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro S był zachwycony, to znaczy, że kurczak był wyśmienity. :)

    OdpowiedzUsuń