Obserwatorzy

czwartek, 21 marca 2013

pieczony camembert z ostrym jabłkowym chutney'em

Uwielbiam na obiad zjeść camemberta  Staram się urozmaicać sobie to danie i tym razem upiekłam go z czosnkiem i dodałam ostry jabłkowy chutney.

PIECZONY CAMEMBERT Z OSTRYM JABŁKOWYM CHUTNEY'EM

Składniki:

pieczony camembert:
1 ser camembert
2 ząbki czosnku

ostry jabłkowy chutney:
1 kg jabłek
1 łyżka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka gorczycy
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki startego imbiru
1,5 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1,5 szklanki białego octu winnego
1,5 szklanki brązowego cukru
1 cytryna
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Sposób przygotowania:

Pieczony camembert:
1. Delikatnie ścinamy wierzchnią warstwę sera.
2. Czosnek kroimy na kawałki i wkładamy w serek
3. Pieczemy w temperaturze 180 st C, aż serek się roztopi.

Chutney:
1. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, solimy i odczekujemy około 1h, do czasu, aż puszczą soki.
2. Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy gorczycę, czosnek i imbir. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut.
3. Dodajemy kminek, kurkumę i pieprz. Smażymy przez kilka sekund.
4. Dodajemy jabłka, ocet, cukier, skórkę i sok z cytryny.
5. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Chutney powinien być gęsty .




Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. świetny pomysł mój łasuch lubi takie pieczone serki a na ostro to już w ogóle by się ucieszył:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne są chutney-e na bazie jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie połączenia smakowe - słony ser i słodko-kwaśny chutney z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń