Obserwatorzy

sobota, 6 kwietnia 2013

kotlety z kapusty kiszonej i fasoli

Dawno tutaj nie zaglądałam, ale przygotowania świąteczne pochłonęły mnie całkowicie. Nie udało mi się się w tym roku przygotować do publikacji wielkanocnych przepisów, mam nadzieję, że za rok będę bardziej ogarnięta i zapodam jakieś świąteczne przepisy. 
Teraz po wyjedzeniu zapasów z zamrażalki wzięłam się za gotowanie, smażenie i pieczenie, więc na pewno więcej u mnie na blogu będzie się działo. 
Kiedyś na jakimś blogu znalazłam fajny przepis na wegetariańskie kotleciki, niestety nie zapisałam sobie skąd ten przepis pochodzi. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu i tak powstały

KOTLETY Z FASOLI I KAPUSTY KISZONEJ

Składniki:
1,5 szklanki fasoli jaś
2 szklanki kapusty kiszonej
cebula
1 jajko
4 łyżki płatków żytnich
1 łyżka mąki żytniej
2 ząbki czosnku
olej
magi
sól
pieprz
kminek
majeranek

Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Kiedy fasola wystygnie ściągamy z niej łupiny i rozgniatamy ją aż do uzyskania jednolitej masy. Do rozgniatania użyłam blendera.
3. Kapustę odciskamy, płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do fasoli.
4. Dodajemy jajko, mąkę, płatki i drobno posiekaną cebulę.
5. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety.


2 komentarze:

  1. jeszcze nie dodawałam kapusty kiszonej do kotletów, a coś czuję że to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziwne, ze nie gotowana kapusta..hmmm

    OdpowiedzUsuń