Obserwatorzy

sobota, 16 marca 2013

Gigantes czyli fasolka po grecku

Bardzo lubię kuchnię grecką i co jakiś czas funduję sobie potrawy z tego rejonu. Ostatnimi czasy popełniłam więc jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie

GIGANTES

Składniki:
200 g fasoli
1 cebula
70 g koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów w zalewie
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
cukier
pieprz
ostra mielona papryka

Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować w posolonej i osłodzonej wodzie do miękkości.
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory, czosnek i koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić.
4. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką.
5. Dodać do sosu fasolę i dusić wszystko razem przez około 15 min.
6. Można podawać na ciepło i na zimno.


Zimowe szaleństwa

3 komentarze: