Obserwatorzy

sobota, 22 grudnia 2012

świąteczny piernik ze śliwkami

W tym roku pierwszy raz w życiu postanowiłam upiec piernik na Święta. Powiem szczerze, że było to duże i dość mocno zaplanowane przedsięwzięcie kulinarne. Najpierw przejżałam niezliczoną ilość przepisów i za nic nie mogłam zdecydować się, który wybrać. Tak z kilka dni kombinowałam, czytałam i nadal pustka.  W końcu moja decyzja padła na przepis Andrzeja i powiem szczerze nie żałuję, ani troszkę. Piernik wyszedł cudownie. W smaku jest właśnie taki jak lubię, korzenny i czekoladowy.  Dla zainteresowanych podaję przepis.

PIERNIK ŚWIĄTECZNY ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Piernik
  • 500 g mąki pszennej
  • 22 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 g miodu
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 10 ml oleju
  • 10 g kakao
  • 80 g rodzynek namoczonych w alkoholu (rum, amaretto, wódka do  wyboru)
  • 80 g orzechy włoskie
  • 80 g czekolady gorzkiej , plus 20 g do dekoracji
  • 80 g śliwki suszonej plus 20 g do dekoracji na wierzch
  • 20 g mąki do oprószenia
  • Skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy ( do starcia)

Polewa czekoladowa
  • Czekolada gorzka 120 g
  • Śmietana 100 ml
  • Miód 20 ml

Sposób przygotowania potrawy:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miód, masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, przyprawa do piernika, olej, kakao gotujemy razem, mieszając aby się nie przypaliło. Studzimy, a następnie do wystudzonej masy wbijamy jajka, i mieszamy. Odsączone rodzynki, orzechy, pokruszoną czekoladę, startą skórkę pomarańczową oraz pokrojone śliwki suszone (większa część) oprószamy mąką i dodajemy do wystudzonej masy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 165 stopniach ok 1h 20min. Najlepiej sprawdzić wykałaczką. Wystudzić, oblać przygotowaną polewą czekoladową. Na wierzch do dekoracji użyjemy pokrojonej w kostkę śliwki suszonej oraz tartej czekolady.
Polewa czekoladowa
Śmietanę gotujemy z miodem, wyłączamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.



Teraz uciekam dalej z przygotowaniami do świąt walczyć.
Postaram się jeszcze jutro jeden fajny sałatkowy przepis dorzucić, może komuś się na święta przyda. 


Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

2 komentarze: