Obserwatorzy

wtorek, 11 grudnia 2012

ciasto mandarynkowe

Przepis nie jest mój, ale chciałam się nim z Wami podzielić. Znalazłam go na blogu Agattek i od razu wypróbowałam  Powiem tak, zaczęło znikać, jak jeszcze było ciepłe i ledwo co doczekało do szybkiej foci. Przepis naprawdę polecam, ja dodałam do oryginalnego przepisu tylko garść namoczonych rodzynek. 

CIASTO MANDARYNKOWE 

Składniki:
kilka mandarynek

1 paczka masła (250g)
120g cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
100g cukru pudru
3-4 łyżki soku z mandarynek lub pomarańczy

Sposób przygotowania:
Mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie ucierając dodać jajka, a potem stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucić mandarynki i wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec ok. 60 minut.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie, muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta mandarynkowego jeszcze nie jadłam:) wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń