Obserwatorzy

piątek, 22 sierpnia 2014

imbirowe skrzydełka

Dawno nie dodawałam nowych przepisów, ale końcówka wakacji obfituje u mnie w liczne wyjazdy i brakuje mi czasu na blogowanie i testowanie nowych przepisów. Udało mi się jednak wypróbować i przygotować kilka nowych potraw i z czasem będę je Wam prezentować. Ostatnio wypróbowałam przepis z kuchni lidla, troszkę go zmodyfikowałam i tak powstały

IMBIROWE SKRZYDEŁKA

Składniki:
około 20 skrzydełek z kurczaka

Marynata:
sok z 0,5 limonki
skorka otarta z 1 limonki
2 ostre male papryczki bez pestek drobno pokrojone
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz
10 rozgniecionych ziaren kolendry

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
2. Umyte i osuszone skrzydełka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej 12 h.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
4. Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 1h. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, żeby skrzydełka ładnie nam się zarumieniły.



Sztuka mięsa edycja letnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz